Cu Coronavirus sau nu, capitalismul trăiește!

coronavirus

Toată agitația asta cu oameni care golesc rafturile magazinelor cu teamă de coronavirus mi-a dat un pic de gândit. Nu e ceva complicat, dar zic că merită trecut în revistă. Ceea ce nu face parte din panseul de azi e faptul că în România NU a fost confirmat niciun caz de infectare și, chiar de ar fi fost, de la un purtător de virus până la a nu a mai avea ce mânca e cale lungă.

Primul lucru care mi-a trecut prin minte vis-a-vis de isteria creată de coronavirus este faptul că această cursă a înarmării cu provizii este generată de o falsă criză, probabil ajutată și de răspândirea imaginilor cu rafturile goale. După cum am văzut la contactele din lista mea de Facebook, cel târziu în ziua următoare, magazinele aveau din nou expuse produse din categoriile foarte căutate. Din moment ce nu am văzut nicio informație care să susțină altceva, am să-mi permit să presupun că stocurile sunt refăcute la ACELAȘI PREȚ. Fiind același preț, înseamnă că se produce suficient cât să acopere această cerere crescută, deci nu este nicio criză. Pe de altă parte, faptul că prețul măștilor medicale a crescut odată cu cererea mă face să cred că aceasta este o criză reală, dacă e să ne luăm după regulile economiei de piață. Despre utilitatea acestor măști am să îi las pe alții să opineze.

Iar celălalt lucru la care mi-a ajuns gândul plecând de la coronavirus este faptul că în ziua de astăzi se produce foarte mult pentru a satisface cererea în condițiile de preț actuale. Din acest motiv ne și permitem să aruncăm atât de multe alimente, pentru că știm că le putem procura în orice moment al zilei. De aceea cred că cea mai eficientă metodă pentru cei care vor să salveze planeta este, oricât de dură ar părea, diminuarea producției. Cum altfel să îl „educi” pe un om să nu mai arunce alimente dacă nu spunându-i că nu are de unde să procure altele?! Și asta nu pentru că ele nu ar mai exista efectiv, ci pentru că prețul lor ar crește, făcând cumpărarea în exces să fie neatrăgătoare.

Abia atunci cred că unii oameni ar avea oarece motive să se teamă că revin în perioada comunistă când nu găseau prea multe lucruri în magazine (lucru fals, căci doar ce spuneam că nu va dispărea nimic din rafturi) și probabil unele firme se vor teme că le va scădea profitul (de aici poate pleca o întreagă altă discuție care deja simt că mă depășește).

Altfel, cu coronavirus sau fără, capitalismul trăiește!

Fotografie de la Macau Photo Agency via Unsplash

One thought on “Cu Coronavirus sau nu, capitalismul trăiește!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.