… eu îți spun câteva idei care îmi trec acum prin cap, filtrate prin starea de răceală care a pus stăpânire pe mine de câteva zile, și tu îmi spui dacă îți par fezabile. Am folosit termenul „fezabil” pentru că îl aud foarte des în discuțiile despre antreprenoriat, acesta fiind subiectul despre care vreau să vorbim în seara asta.
Nu mai țin minte dacă în perioada liceului sau la scurt timp după, mi-am dat seama că postura de angajat, chiar și într-un domeniu de care sunt pasionat, mi-ar aduce mult mai puțină satisfacție decât dacă aș avea propria afacere în domeniul respectiv. Desigur, orice lucru trebuie început de la bază, însă trebuie să știm către ce țintim. Iar eu mi-am propus să țintesc cel mai sus.
Odată activată mintea de antreprenor am început să îmi imaginez domeniile în care aș fi putut să îmi dezvolt o afacere, însă fără o idee concretă. Abia de curând am avut o revelație care răspundea la mai multe întrebări deodată, cum ar fi: ce?, unde?, cum? și de ce? Nu am să spun despre ce e vorba, că poate nu e ceva atât de extraordinar și poate nu este nici fezabilă ideea mea (deși, din minima documentare pe care am făcut-o, nu am găsit ceva asemănător), dar simplul fapt că am gândit totul până la cel mai mic detaliu m-a făcut să simt că am mai avansat puțin pe drumul către antreprenoriat.
În acel moment am realizat că și obstacolele au trecut la un nivel superior. Aud mulți oameni în jurul meu spunând că ideile nu valorează nimic. Eu sunt în acest stadiu: am ideea, dar nu știu cum să o pun în practică. Unul dintre obstacole este, previzibil, finanțarea. Dar dacă nu ai moștenit nimic de la vreo mătușă, mi-e greu să cred că poți porni o afacere de unul singur. Așa că va trebui să cauți finanțare pe la bănci (sau UE), să faci diverse studii și, chiar dacă toate astea ies bine, tot nu poți fi sigur în totalitate de reușită până nu trece ceva timp de la demararea efectivă a afacerii.
O posibilă rezolvare mi-a trecut prin minte azi, când mă uitam la una dintre probele concursului de blogging Spring SuperBlog 2017: cum ar fi să-ți faci o afacere de tip franciză care să te ajute să strângi bani pentru a demara ulterior propria afacere? Cum te ajută asta? În primul rând cumperi (da, tot va trebui să faci o investiție) un nume care este deja cunoscut, dar, odată cu el, primești și cunoștințele acumulate de-a lungul timpului. Astfel sunt reduse riscurile cu care te-ai putea confrunta.
M-am uitat rapid pe lista cu francize de succes din România și m-am întrebat ce aș alege eu. Primul cuvânt care mi-a trecut prin minte a fost „cafea”; nu știu foarte multe lucruri despre ea, dar îmi place să o beau (știu, nu este cel mai bun criteriu după care să faci o selecție 😀 ). Așadar, am ales franzica The Coffee Shop. După asta, m-aș uita la cum să fac lucrurile mai bine decât ceilalți și cum să le fac diferit (în limitele permise de franciză, desigur).
După părerea mea, de aici încolo drumul ar fi mai lin. Mi-aș putea face mai ușor propria afacere, iar, dacă aceasta are succes, aș putea deveni, la rândul meu, un francizor pentru alți oameni care au idei de afaceri, însă nu vor să pornească pe drumul antreprenoriatului cu toate riscurile deodată.
*spiritul de antreprenor din mine s-a trezit pentru Spring SuperBlog 2017, ajutat de Francize.ro