Jurnal de lectură 2020

Cele mai multe tradiții mi se par stupide, cu excepția celor create de mine. La fel cum sunt de părere că aniversările sunt degeaba (lucru despre care trebuia la un moment dat să scriu anul ăsta, dar nu am mai făcut-o).

Așa că, la 11 ani de blog, continui tradiția de a posta jurnalul de lectură de peste an; am ajuns la articolul restrospectiv cu numărul 9. Și am hotărât ca, de data aceasta, să îl postez înainte de Anul Nou, nu după. Nu știu de ce.

2020 a fost un an greu pentru mine, lucru care s-a reflectat în toate activitățile pe care le-am întreprins. În mod evident, a fost afectată și cadența cu care am scris, dar și cea cu care am citit (?). Am pus și un semn de întrebare acolo pentru că, dacă e să mă iau după planul meu inițial de a citi minimum 12 cărți anul acesta, atunci am eșuat lamentabil, oprindu-mă la jumătate; dar dacă e să compar cu anul precedent, m-am menținut la exact același nivel.

Unele cărți din jurnalul de lectură pe 2020 sunt mai complicate, altele aproape deloc, dar tot îmi doresc să fi putut să citesc mai mult. Așadar, lista:

  1. 100$ startupChris Guillebeau – carte despre care am scris și un articol. Nu a ieșit tocmai în favoarea cărții, dar mai multe nu mai spun aici.
  2. PUBG The Story: Russian ParadiseEmmanuel Carter – o povestioară scrisă de un tânăr în vârstă de 16 ani în care descrie trăirile pe care le-ar avea o persoană care s-ar trezi deodată într-un astfel de joc. Despre asta am scris pe blogul de tehnologie.
  3. Studii de sociologie politicăVirgil Măgureanu – nu știu cât am înțeles din cartea asta, mai ales că acum, privind în urmă, nici nu prea îmi amintesc ce am citit. Dar ceva trebuie să fi rămas prin subconștient, pe undeva.
  4. Despre libertateJohn Stuart Mill (poate fi descărcată gratuit de pe site-ul editurii Humanitas) – Nu știu dacă să-mi permit să fac gluma asta… hai că o fac: să le dea cineva cartea asta celor de la PNL ca să vadă și ei ce este liberalismul!
  5. Public OpinionWalter Lippmann – O carte destul de interesantă care arată, printre altele, cum circulă informația și cum poți avea control asupra opiniei publice în funcție de cum sau ce parte din acea informație alegi să dai mai departe.
  6. The Road to UnfreedomTimothy Snyder – În cartea asta autorul explică de ce și cum în tot mai multe țări tind să fie aleși conducători cu iz totalitar, iar aceste lucruri se întâmplă deseori cu ajutorul Rusiei.

Gata, asta a fost lista. Pe această pagină poți găsi cărțile pe care le-am parcurs în anii precedenți. Și de restul la mulți ani!

One thought on “Jurnal de lectură 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.