În ultimii doi ani am vânat cu insistență conferințele, cu precădere pe cele din domeniile pe care le îndrăgesc cel mai mult, adică publicitate și tehnologie. În general, am fost ușor dezamăgit de faptul că peste tot se spun cam aceleași lucruri, lucruri pe care deja le citeam pe unele bloguri și mai înainte. Însă nu ai cum să știi dinainte dacă va fi ceva diferit.
Cum am omis să scriu despre mare parte dintre aceste evenimente, m-am gândit să mă revanșez povestind despre cel care s-a desfășurat pe 24-25 aprilie a.c. Este vorba de PRoud, un proiect organizat de Business Organization for Students (BOS), care a ajuns la ediția 12 (dacă am reținut corect) și a avut de această dată ca temă „Brand Factory”.
Mare parte din informațiile prezentate pot fi încadrate în ceea ce menționam în primul paragraf. Una dintre diferențe a fost făcută de atmosferă și nu neapărat în bine. Am înțeles că media de vârstă era undeva pe la 20, lucru care în sinea lui nu are mare importanță. Doar că oamenii ăștia, plecați de curând de la liceu, încă poartă stigma formalității excesive a lui „bună ziua” și „dumneavoastră”; neavând, probabil, o prea mare experiență de discuții libere cu multe persoane, nu se simt în largul lor la auzul trivialităților și au reacții de genul „hăhăhă, a zis pula”, de parcă cuvântul în sine ar genera amuzamentul, nu situația descrisă.
Trecând peste faptul că mă simțeam cam în plus prin prisma celor descrise mai sus, m-am mai destins atunci când doi dintre vorbitori și-au zis în gând „bag pula în prezentare, nu fac PowerPoint, mă duc și le vorbesc liber”. Desigur, unul dintre ei a demonstrat că nu întotdeauna asta e soluția, lungind discuția inutil și ducând-o în derizoriu. Celălalt a fost Mariciu. Nu-l cunosc personal, dar mai aterizam pe blogul (acum vlogul) lui și l-am mai auzit/văzut pe la Webstock și Bloggers Lan Party. Omul ăsta povestește fenomenal și cred că e capabil de mult mai mult decât se poate vedea în vlog. Cum ziceam, ideile principale sunt alea pe care și tu te-ai săturat să le tot auzi (autenticitate, respect pentru comunitate etc.). Doar că el a venit cu exemplul propriu și a spus (cred eu, destul de clar) cam care au fost pașii pe care i-a parcurs în crearea brandului personal (că despre asta era conferința).
În fine, cred că lucrurile alea deja știute (de unii) au fost înțelese foarte bine de către audiența din sală. Ceea ce nu-s chiar sigur că a fost clar pentru ei e faptul că, în calitate de creator de conținut (fie că ești în colaborare sau nu cu un brand sau mai multe), trebuie să ai curajul, vorba lui Marian, „să fuți o scobitoare în colivă”!
… „hăhăhă! a zis fuți, rofl”…
P.S. La sfârșit s-a lăsat cu „awww” și „vaaai”… din partea lor și cu greață din partea mea, așa că am ieșit în fugă să-mi mai scurtez viața cu 5 minute (adică la o țigară). Mă rog, pierdeam și autobuzul…