Bine v-am gasit la un nou #interviueducativ. Azi am sa va impartasesc viziunea lui Dragos Patraru (Starea Natiei) asupra pamfletului.
Intr-un mod previzibil, am sa va prezint mai intai intrebarile: „Pot fi tinerii educati prin pamflet? Cum?”
Viziunea: „Noi, la Starea nației, ne ferim de termenul pamflet. Nu pentru că emisiunea nu ar folosi din plin satira, ci pentru că termenul a căpătat un înțeles negativ în spațiul media românesc. În primul rând, pentru că presa din România, dând dovadă de lașitate, de lipsă de responsabilitate, a calogat drept pamflet orice atac la adresa cuiva, fără probe. Deci, când vrem să facem praf pe cineva, în România facem un pamflet. Apoi, emisiunile tv existente pe piață, până să apărem noi cu Starea nației, au pus această mențiune pe ecran pentru a avertiza publicul că cineva urmează să înjure diverși cetățeni, dar că nu trebuie să se supere nimeni, pentru că totul este un pamflet. De-aia am și pus pe genericul emisiunii noastre mențiunea ”Această emisiune NU este un pamflet”. În sensul că producția noastră, deși folosește satira, nu este un pamflet în sensul pe care l-a căpătat acest termen în România. Acum, că am lămurit unde ne plasăm, răspunsul la întrebarea adresată este da, tinerii pot fi educați și cu ajutorul pamfletului. Bine, ar trebui să definim și educația, dar intru apoi în prea multe detalii. 🙂
Am spus și cu ajutorul pamfletului, da? De ce? Pentru că pamfletul nu-ți poate înlocui cei șapte ani de-acasă. Nu poate ține loc de școală. De pildă, pe Vanghelie pamfletul nu-l ajută. N-are cum. Nu-l putea ajuta nici când era tânăr. Vanghelie, dacă citește un pamflet, ia o rangă și-ți sparge capul! Dar dacă ai un anumit nivel de educație, pamfletul te poate ajuta foarte mult: să scapi de stereotipurile de gândire, să îți dezvolți spiritul critic, să faci deosebirea dintre informație și manipulare. De fapt, noi asta încercăm, la Starea nației. Acordând o atenție deosebită echilibrului, ne propunem să îi încurajăm pe oameni, folosind satira, să își dezvolte acest spirit critic. Să gândească. Să dobândească o cât mai solidă rezistență la manipulare. Pentru că totul este acum manipulare. Depinde de fiecare dintre noi cât de conștienți vrem să fim de asta. Iar tinerii au nevoie de vaccinul ăsta, mai ales într-o epocă în care, profitând de criza (financiară și de conținut) mediilor tradiționale, noile media fac legea. Și pot face multe victime, cantitatea de balast în rețelele sociale, de unde tinerii se informează, fiind enormă.”
Asa ca lasati prostiile pe care le urmariti la televizor si uitati-va la Starea natiei pe TVR1, de luni pana joi, ora 22:50, pentru ca, desi expune faptele intr-o maniera amuzanta, este o emisiune serioasa!
Va astept si sambata viitoare cu un nou interviu!
si mai ales să vă uitați la biziday difuzată până în starea nației
De cateva emisiuni are si Moise Guran propriile glume.
stiu mai bine decât ai crede