The Great Escape – un film ce redă fidel o întâmplare reală din Al Doilea Război Mondial

The Great Escape

Pe măsură ce trece timpul, încerc (și uneori reușesc) să ajung la zi cu articolele despre filme pe care le-am văzut sau să mă uit la filme pe care le-am amânat. Astăzi scriu despre The Great Escape.

The Great Escape este un film extraordinar din 1963 (anul meu preferat, cel în care a debutat și serialul britanic Doctor Who) care povestește evadarea a nu mai puțin de 76 de militari Aliați din Al Doilea Război Mondial, care în 1944 au evadat dintr-un lagăr nazist din care se credea că nu poate scăpa nimeni.

N-am să spun alte lucruri despre povestea în sine, pentru spoilere puteți citi articolul despre Marea Evadare pe care l-am scris pentru jobul full-time, de unde mi-a venit și ideea de a vedea filmul. Însă vreau să punctez faptul că filmul redă cu cea mai mare fidelitate pe care am întâlnit-o eu până acum niște întâmplări care chiar au avut loc.

Ce impresii mi-a lăsat filmul The Great Escape

Pentru început, intro-ul filmului The Great Escape mi s-a părut a fi de desen animat: are litere colorate, foarte curbate și muzică militară plină de patos; această muzică, spre deosebire de toate desenele de care îmi amintea, de data aceasta era folosită în cel mai potrivit context – este vorba totuși despre un film de război.

Mi s-a părut extraordinară fidelitatea cu care a fost reprodus cadrul acțiunii, ceva ce nu cred că am mai întâlnit până acum, decorurile fiind copii exacte ale imaginilor reale din perioada și locul respectiv pe care le puteți vedea în articolul pe care l-am linkuit mai sus.

Efectele sonore împreună cu muzica din restul fimului, parcă desprinse tot din desene animate, mi se par amuzante acum, la aproape 60 de ani de la apariția filmului, dar nu pentru acestea m-am uitat la film, ci fix pentru poveste.

Fără context, ideile lor în ceea ce privește construcțiile și planurile de evadare nu par chiar atât de ingenioase, parcă venind din Tom și Jerry sau ceva asemănător, dar având în vedere că lucrurile s-au întâmplat exact așa în 1944 și au funcționat le face sa fie grozave.

The Great Escape
Sursa foto: Cinemagia

Actorii

Am să numesc următoarea chestie din The Great Escape actorie inversă – un fel de psihologie inversă, doar că cu actori: dialogurile nu sunt perfecte, nici unele mișcări, dar acestea nici nu trebuie să fie, iar acest lucru parcă redă și mai bine personajele filmului – niște soldați închiși.

De cei mai mulți dintre cei care au roluri în acest film nici măcar nu am auzit; numele lui Steve McQueen îmi sună vag cunoscut, dar nu-mi pot da seama de unde. Însă (probabil pentru părinții persoanei care citește acest articol) nume precum Charles Bronson, James Garner, James Coburn, Richard Attenborough, David McCallum (și mulți alții) ar putea fi mult mai familiare.

Ce mi-a plăcut cel mai mult în The Great Escape

Știu că am scris la început că nu o să fie cu spoilere, dar trebuie să menționez două faze memorabile din film.

Prima este replica pe care un prizonier a dat-o conducătorului închisorii: „Ca soldat căzut în mâinile inamicului, e de datoria ta sa încerci sa evadezi”. „Obligația de a evada” este, conform Wikipedia, un lucru real, dar care nu era impus soldaților britanici în vremea celui de-Al Doilea Război Mondial. În schimb, militarii din SUA au această obligație începând din 1955, iar actul normativ care o prevedea este încă în vigoare.

Ultima parte a filmului The Great Escape, urmărirea evadaților în vederea recapturării, nu știu cât de fidel redă întâmplările vremii. Însă următoarea întâmplare mi se pare extraordinară, fie că a fost reală, fie că a supraviețuit cumva verificării scenariului sau la montaj și a ajuns în cele din urmă în film: doi evadați vorbitori de limba germană urcă într-un autobuz pentru a părăsi Germania; un soldat nazist le verifică pașapoartele și, aparent nedescoperind nimic suspect, îi lasă să urce; dar când al doilea evadat mai avea doar o treaptă de urcat, nazistul îi spune „Have a nice day!”, iar evadatul îi răspunde „Thank you!”. Cred că vă puteți imagina ce a urmat de aici.

The Great Escape a fost unul dintre puținele filme istorice care mi-a captivat atenția pe toată durata lui, iar la final am rămas uimit nu doar de poveste, pe care o aflasem anterior, ci și de punerea ei în scenă. Filmul poate fi văzut pe Amazon Prime sau prin intermediul Apple TV și, chiar dacă durează aproape 3 ore, cred că va fi savurat de toți cei pasionați de acest gen.

One thought on “The Great Escape – un film ce redă fidel o întâmplare reală din Al Doilea Război Mondial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.