Îmi fac iarna vânt și vara soare

sau ce înseamnă să fii un poet pierdut cu intoleranță la temperaturi scăzute

De când mă știu am avut probleme cu temperaturile mici. Imediat ce termometrele încep să indice mai puțin de 20 de grade, apare pe mine hanoracul și/sau o bluză suplimentară peste sau pe sub tricou. Nu mi-am dat seama niciodată dacă de vină este exclusiv organismul meu, factorii ereditari (bunicul de la țară, atunci când face focul în sobă, încălzește casa până nu se mai poate respira înăuntru, fiind egalat de bunica doar atunci când coace pâine sau plăcinte în casă, dar asta e altă poveste…) sau o combinație între cei doi. Totuși, nu sunt singurul care se confruntă cu această neplăcere, la birou ne-am format deja 2 tabere – una care deschide și geamul și ușa ca să scadă temperatura și cealaltă care se roagă zilnic la sfântul RADET, izvorâtorul de agent termic.

Dacă noi, ca oameni, trebuie să ne adaptăm garderoba și așteptările climatice de la un anotimp la altul (sau chiar de la o săptămână la alta, uneori), la locuințe e mai simplu. E o treabă pe care o faci o singură dată și problema se rezolvă pentru toate cazurile. Soluționarea începe întotdeauna așa:

Întâi i se ia temperatura clădirii, adică i se face o termografie. Din păcate, nu te poți duce cu termometrul de subraț la colțul blocului, ci va trebui să angajezi o firmă specializată în domeniu și acreditată precum Enermed Impex, care va folosi o cameră specială cu lumină infraroșie ca să realizeze acest lucru. Această operațiune ajută la indetificarea locurilor prin care se pierde căldura; fizica (și logica, aș adăuga eu) ne spune că cu cât există o pierdere mai mare de căldură, cu atât vei consuma mai mult pentru a menține o anumită temperatură în locuință. Iar asta ne duce la pasul 2:

Îi obținem casei un certificat energetic, adică un calcul al consumului anual de energie. În anumite situații este obligatoriu (vânzare/închiriere) și poate servi ca un termen de comparație între o anvelopare făcută bine și una făcută după ureche.

Acum că am trecut peste termenii mai complicați, ce rămâne de făcut e să-i găsești casei hăinuțe. Eu nu aș lăsa-o fără șosete și ghete (în corpul meu frigul intră pe la extremități), adică un covor serios sau încălzire prin pardoseală. Haina (care aici e simultan și de vară și de iarnă) este chiar anveloparea. Iar ca fular… nu știu.

Tu ce i-ai pune casei drept fular?

Nu vreau să schimb lumea, vreau doar s-o încălzesc… apoi s-o Superbloguiesc.

One thought on “Îmi fac iarna vânt și vara soare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.