Mai rapid, mai solid, mai spațios

Era și timpul să mai scriu câte ceva despre computer-e și aici, despre al meu chiar. Și nu am s-o fac dând detalii tehnice, cum fac pe Gadget4u.ro, ci am să povestesc mai lejer, ca toți cititorii mei să poată surprinde esențialul.

Am spus că nu intru în detalii tehnice, însă trebuie menționat măcar un lucru: calculatoarele noastre, fie că stau pe birou, fie că sunt laptop-uri, au o componentă fizică (pe care o poți atinge 😀 ) unde se duc toate pozele, filmele și jocurile pe care vi le instalează frații mai mari sau vecinii, căruia i se spune în grai popular „hard”. Însă pe cutia produsului va apărea cu prescurtarea HDD. Acestea se folosesc de foarte mult și au rămas în atenția publicului din două motive simple: devin din ce în ce mai încăpătoare și, mai ales, sunt foarte ieftine. Dar de câțiva ani încoace au apărut niște componente mult mai performante numite SSD. Ce bine ar fi fost dacă aș fi avut și eu unul!

Laptop-ul meu are un HDD. Și o parte din firele de păr alb pe care le observ uneori sunt cauzate de acesta. Vă dați seama că așteptam câteva minute până îmi pornea Windows-ul ca să pot lucra? Știți cât dura să copiez/mut un fișier dintr-un loc în altul? O veșnicie! Până când am făcut o scanare a hard-ului cu nu mai știu care program și am văzut că „sănătatea” lui era 0 (zero). E o minune că încă pornea laptop-ul meu, cu atât mai mult că încă funcționează!

Dar vă ziceam că au apărut oferte SSD, astfel tot mai multă lume își poate permite unul. Aceste componente sunt mai bune decât „hard”-urile pentru că nu au părți în mișcare în interior, ceea ce înseamnă că vor avea o durată a vieții mai mare decât HDD-urile și, mai ales, viteza cu care îți copiezi un film mai lung dintr-un loc în altul va scădea.

Acum sunt niște promoții SSD Kingston la acest magazin online și îmi pare rău că nu îmi pot lua un SSD pentru laptop-ul meu, care este destul de vechi și nu merită investiția. Uneori se mișcă atât de greu că prefer să lucrez de pe telefon (care nici el nu mai e de mult energic ca în tinerețe 😀 ). Dar dacă aveți un computer luat în ultimii ani îi puteți îmbunătăți puțin performanța montându-i un SSD în loc de HDD!

Mai bine mă duc la culcare, că la ora asta asta mă comport ca un hard: mă mișc greoi și dau impresia că mă voi strica la următoarea operațiune de citire/scriere! Vă invit să citiți și celelalte articole scrise pentru competiția Spring Superblog 2016 (le veți găsi pe aici, pe undeva 😀 ) și, dacă am noroc să câștig, veți putea găsi pe Gadget4u.ro un review la căștile Kingston HyperX Cloud II! 🙂

Urați-mi noroc, iar eu vă urez să aveți o noapte odihnitoare!

One thought on “Mai rapid, mai solid, mai spațios

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *