Marius Dinu spune „Să înceapă circul”

Fiind Călărășeni, biblioteci cutreieram…

Marius_Dinu

Nu mai țin minte cu exactitate când l-am cunoscut pe Marius Dinu. E posibil ca prin 2011 să-l fi întâlnit prin intermediul unor prieteni comuni pasionați de hip-hop… sau poate ceva mai târziu, datorită blogurilor pe care  fiecare dintre noi le avea. Cert este că prin 2013 făceam parte din același mini-cenaclu denumit simplist „Literatură în Călărași”, unde eu și ceilalți colegi și colege am fost, practic, moașe ale unora dintre poemele din volumul „Să înceapă circul”.

Salivează-ți iubirea

Am o mână amorțită
și cealaltă o folosesc
să îmbrățișez dorul.
Mi-a răsărit un copac din palme
are fructele coapte și zeama dulce…
Suntem toți o zeamă,
o ciorbă de sentimente.
Câteodată punem prea mult borș,
dar mai avem și zile cu ceapă,
tăiței, fidea, ouă.
Viața ne dă delicat
când supa frige rău.
Suflă cu grijă că rămâi cu nimic în lingură,
înghite în sec,
mai salivează-ți iubirea
la o ciorbă de burtă.
Oțetul e băiat bun
când îl pui cu măsură…
Poftă bună!
Marius Dinu

Eu aș împărți acest volum în 3 perioade. Prima, din care face parte și textul de mai sus, mă duce cu gândul la vremea de după terminarea liceului: tinerețe, iubiri, beții și multe metafore, menite să transpună realitatea într-o experiență bazată preponderent pe simboluri.

A doua perioadă parcursă/descrisă în „Să înceapă circul” este marcată de un concretism accentuat, specific unei persoane adulte și situațiilor cu care aceasta se confruntă: „Am case de cărămidă în jur/ inspir un aer vintage,/ o liră, două, trei…/ aici se respiră bani […]” (Britanica) sau „[…] Am crescut, măicuță,/ nu îmi cere să arăt din nou/ ca un copil./ Am barbă!” (Om cu barbă). Din fericire, cred :), această parte nu durează mult, căci…

În a treia perioadă a acestei cărți Marius Dinu ajunge sau se reîntoarce (în mod mediat) la discursul ludic, așa cum unii dintre noi au avut ocazia să-l cunoască la bunici. În această secvență de poezii cele mai multe probleme ale vieții sunt depășite, rămânând totuși de actualitate subiectul sănătății și, poate, al însingurării.

neCURGvintele

Am boccelit o grabă alaltăieri
și-a trebuit să popândesc o doară.
Și gându-mi fluturește în văzduh
a doua oară.
Nesam Tetam am mai trezit un gând
și-mi gândura ceva lângă ureche,
și-mi zuburla acum din răsputeri
o glumă veche.
Și stovileam lângă un nuc de lene,
Citind chiorâș să înțeleg ceva.
Ce dracu am scris aici, măi nene?
Ai zis ceva?
Marius Dinu

Nu înțeleg care este momentul în care apare acest strigăt de „Să înceapă circul”, însă eu bănuiesc că se întâmpla, probabil chiar la nivel inconștient, cu mult înainte de apariția oricăror rânduri dintre cele care alcătuiesc volumul de față, iar ceea ce se află cuprins în versuri sunt „simple” numere de dresură, salturi la înălțime și echilibristică cu cuvintele și viața.

Un astfel de volum a ajuns la mine, însă Marius mai are cărți pregătite și pentru ceilalți doritori. Pentru comenzi și alte detalii adresează-te direct lui Marius Dinu (link de Messenger). Uite cum îi lucește coperta (aș fi zis dacă nu făceam poza la miezul nopții și lumină de bec)!

circ-cop

circ-ded

One thought on “Marius Dinu spune „Să înceapă circul”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.