Trag cu dinţii de viaţă

Sintagma din titlu e mai mult sau mai puţin o metaforă. De ce? Pentru că în funcţie de starea dinţilor noştri trecem cu bine (sau nu) prin anumite momente ale vieţii. Unii oameni sunt foarte conştienţi de acest lucru şi au grijă de dinţii lor pentru a fi siguri de reuşită indiferent de natura acesteia.
Cred că începem să avem o mai mare grijă de dinţii noştri după ce îi schimbăm. Ni se spune cum şi de câte ori să îi spălăm, dar şi ce alimente să consumăm pentru a îi avea cât mai puternici. Adesea ni se spune, pentru încurajare, că nu ştiu care animal are dinţii puternici fiindcă a avut grijă de ei. Şi este adevărat! Rozătoarele rod scoarţa unor copaci pentru a îşi toci dinţii care le cresc continuu. Iar crocodilul, după ce a luat masa, stă cu gura deschisă şi o mică pasăre se hrăneşte cu resturile dintre dinţii acestuia. Dacă animalele au grijă de ele, noi de ce nu am avea?
Apoi, când mai creştem, apare o altă serie de factori ce duc la degradarea dinţilor noştri. Începem să neglijăm igiena orală, unii dintre noi fumăm şi bem băuturi acidulate. Toate lucrurile astea ne strică dinţii, dar nu instantaneu. Însă, într-o oarecare zi, te poţi trezi cu o insuportabilă durere de dinţi din cauza căreia nu poţi face nimic. Sau, pur şi simplu, participi la un interviu (de angajare etc) şi acesta nu decurge tocmai bine pentru că zâmbetul tău nu este unul impecabil.
Dar nu este prea târziu dacă ajungi să conştientizezi aceste probleme alături de gravitatea lor. Astfel poţi începe să cauţi o soluţie. Poţi consulta www.doctoraminov.com pentru a vedea ce problemă ai şi care este calea cea mai bună de urmat pentru a o înlătura.
Persoanele care apar prin reviste şi pe la televizor ştiu cât de important este zâmbetul în relaţia cu ceilalţi. Dar şi noi, cei care nu apărem nicăieri, putem folosi zâmbetul ca pe ceva bun, nu ca pe ceva rău. De ce? Pentru că e un factor decisiv în a primi un job, dar şi pentru a fi privit cu ochi buni de cei din jurul tău, fie că este vorba de familie, prieteni sau persoane pe care abia acum le cunoşti. Vezi, dinţii nu sunt doar pentru mâncat! Şi poate mă întrebi ce legătură are zâmbetul cu dinţii. Păi, are! Un zâmbet e considerat frumos cu cât colţurile gurii sunt mai depărtate şi se văd un pic dinţii. Aici nu este niciun secret. Secretul ar consta în a nu ne fi frică să zâmbim. Şi dacă avem grijă de dinţii noştri, nu ne va fi. Ca să nu mai zic că vom mânca fără să ne facem probleme cu durerile dentare. Concluzia e simplă! Dacă dinţii tăi sunt fericiţi, atunci şi tu eşti fericit şi poţi muşca din probleme până le faci fărămâţe. Dar nu muşca mai mult decât poţi mesteca! Oricât de buni ai avea dinţii, tot te vei îneca. Ia această vorbă şi cu sens propriu, şi cu sens figurat pentru a fi apărat de către stafia mortladatorie până şi în cele mai fanteziste vise culinare cum ar fi mesele încărcate de sărbători, care urmează să vină!

2 thoughts on “Trag cu dinţii de viaţă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *