Am citit și „M-am hotărât să devin prost”

Această carte mi-a fost recomandată după precedenta „recenzie”. Înainte să scriu despre noua lectură, vreau să facem un mic exercițiu: Martan Paj! Acum repetă și tu! Bun. Asta pentru că autorul, Martin Page, este francez și trebuie să îi pronunțăm numele corect.

Revenind la carte, la prima vedere, limbajul nu pare să fie unul tocmai accesibil, de asemenea, narațiunea este plină de metafore, însă fără nicio exagerare. Are câteva părți stranii, iar paragraful de încheiere mi se pare total nepotrivit restului cărții, nefăcându-i mare cinste. În detaliu, subiectul cărții este căutarea unei soluții pentru problemele pe care viața le aduce celor mai dotați intelectual. Autorul a considerat că devenind prost le-ar putea rezolva.

Personajul principal trece prin mai multe încercări, nereușite, de a atinge acest deziderat, printre care foarte amuzantă mi s-a părut dorința de a deveni alcoolic într-un mod educat și rațional. Pe sistemul „prost să fii, noroc… că ești”, Antoine (protagonistul întămplărilor) reușește să își împlinească visul, eliminând din viața lui tot ceea ce îl făcea unic și adoptând un comportament „de turmă”. E drept, l-au ajutat și niște pastile prescrise de doctorul lui.

Deși la început prețul (la propriu) pentru a fi prost era mai mare decât în situație contrară, acțiunea cărții evoluează în așa fel încât, într-un final, să merite plătit. Avem, așadar, de-a face cu un om care chiar a reușit să își împlinească un vis. Cu mare părere de rău am citit fragmentul în care cineva l-a scos din starea în care intrase intenționat, readucându-l la stadiul anterior.

Un fin observator al lumii înconjurătoare, căci Martan Paj ( 😉 ) are, printre altele, studii de sociologie și antropologie, autorul descrie cu umor un adevărat ghid de urmat pentru a ieși din stări neplăcute. Doar că efectul acestuia nu e garantat pentru oricine ar dori să îl pună în aplicare…

3 thoughts on “Am citit și „M-am hotărât să devin prost”

  1. Nu știam că ai citit ce ți-am recomandat și nu mă așteptam să găsesc chiar și o recenzie pe blogul tău… dar mă bucur să văd că ai șters maneaua aia din cap! :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.