Cimitirul Animalelor – să n-ai încredere-n pisici!

Cimitirul Animalelor

Cimitirul Animalelor, sau Pet Sematary, este a doua ecranizare a cărții cu același nume scrisă de Stephen King în 1983. Dacă nu ești atent la afiș și la jumătate din titlu, cum a fost cazul meu, nu îți vei da seama de la început că urmează să privești un film de groază.

Însă acest film nu se încadrează în tiparul filmelor horror „obișnuite” – nu conține violență extremă (ca durată sau intensitate :)) ) sau necrofagie precum alte filme despre care am scris (Leatherface, de exemplu) și nu este nici ca cele cu locuri/case bântuite în care apare-boo-fantoma, se sperie 3 inși dintre care unul moare, sfârșit.

Cimitirul Animalelor nu este un horror psihologic, ci mai degrabă unul filozofic. Întrebările care decurg din el există deja, fiind nevoie doar de un cadru ideal ca acestea să devină probleme existențiale; acest cadru este redat perfect în Pet Sematary.

Povestea pe care este construit filmul are o doză destul de mare de misticism și îmi amintesc că am reperat câteva hibe, dar nu îmi amintesc care au fost acestea – oricum nu suficient de mari cât să le acorzi importanță. Mai important este faptul că pe lângă întrebările generale despre sensul vieții, după Cimitirul Animalelor rămâi și cu câteva întrebări mai specifice în legătură cu anumite personaje – suficient cât să ieși năucit din sala de cinema.

Suspansul și, deopotrivă, acalmia care alternează în Pet Sematary fac din acesta un thriller parcă scos dintr-un manual. Emoțiile pe care le transmite te erodează până la stadiul în care, deși ai avea tendința să prevezi anumite scene, te resemnezi și doar le privești.

Într-un final, după cum obișnuiesc eu să scriu, există mai mult de o perspectivă din care putem privi orice lucru, așa că am putea spune că familia din centrul acțiunii acestui film, după îndelungi momente de spaimă și grele încercări, se reunește și trăiește fericită. „Trăiește.”

Ce am învățat din cele aproape 2 ore de film? Fii mereu atent la ce face pisica, dar niciodată să nu ai încredere în ea!

Cimitirul animalelor este distribuit în România de Ro Image și poate fi trebuie văzut începând cu data de 5 aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *