Nici nu îmi dau seama când a trecut atât timp, dar e clar că trebuia să scriu un astfel de articol. Am să trec în revistă câteva din lucrurile pe care le-am învățat până acum și am să mă abțin întru totul de la previziuni.
Primul lucru și cel mai ciudat este faptul că am devenit ceva mai organizat față de cum eram înainte. Asta în sensul că, mai ales în cazul proiectelor personale, m-am surprins creându-mi taskuri și ordonându-le după importanță (subiectivă, ce-i drept); de asemenea, îmi creez tabele Excel cu diverse date pe care le urmăresc. Acest lucru este greu de văzut din exterior, însă eu nu am avut cum să nu conștientizez schimbarea.
În al doilea rând, am devenit mai încrezător în ceea ce știu și pot să fac, fiind și încurajat deseori în cadrul activităților pe care le desfășurăm acolo. Am învățat multe lucruri, atât bune, cât și rele :)). Dintre cele bune pot spune că m-am obișnuit să citesc știrile (din domeniu) nu doar din curiozitate, ci pentru a fi într-adevăr la curent; iar despre cele din urmă voi spune doar că, la fel ca în unele anunțuri de angajare de care râdem când le vedem, se întâmplă să faci și alte lucruri față de cele pe care le presupune poziția pentru care ai aplicat.
În cazul meu, totuși, asta nu a fost chiar un lucru rău. Eu am intrat în agenție ca social media manager și, chiar dacă am avut și zile bune, nu pot spune că am reușit să creez chimie între mine și strategia clientului care mi-a fost încredințat. Așa că m-am bucurat atunci când am putut face și alte lucruri, cum ar fi: redactare, traduceri și chiar SEO de curând, printre altele; rămânând să contribui cu ceva creativitate pentru clienții de care se ocupau colegele.
Asta e și una dintre părerile mele de rău: deși poate nu pare, lucrurile de mai sus nu (îmi) stimulează creativitatea în sensul pe care cei care mă cunosc de pe blog știu că îl dau eu acestui cuvânt. A doua ar fi că nu prea am apucat să pun în practică tot ce știu, dar asta deja a început să se schimbe.
Ce aș putea eu să îmbunătățesc la mine? Probabil că aș putea să îmi gestionez timpul ceva mai bine; la birou sunt cum sunt, însă în weekend mă trezesc la prânz și încep lucrul la proiectele personale abia spre seară, după a doua cafea – asta înseamnă că am de unde să evoluez :).
În loc de concluzie
Deși, la un moment dat, părea că nu voi avea vreo șansă să mă întâlnesc astfel cu domeniul ăsta, iată că am ajuns și aici. Mai mult de atât, se pare că 6 luni sunt suficiente pentru a vedea cum evoluează o agenție: am văzut venind clienți mari, am văzut plecând clienți mici; am văzut venind colegi noi și am văzut alți colegi plecând.
Un singur lucru a rămas constant: impresia clienților că ei dețin adevărul absolut și statornicia lor în practici vechi de 15 ani de care cu greu reușești să îi dezveți.