Hotel Mumbai – și la final tragi apa

Hotel Mumbai

Avem norocul de a trăi într-o țară liniștită în ceea ce privește terorismul. India, pe de altă parte s-a confruntat mai des cu astfel de probleme, însă astăzi mă voi opri asupra atacului petrecut în noiembrie 2008 la Hotel Taj Mahal (și alte câteva locuri), văzut prin prisma filmului Hotel Mumbai.

Acest thriller ne pune succesiv în pielea unor tineri trimiși să ucidă din niște considerente religioase, respectiv în cea a unor turiști cazați la hotelul mai sus amintit. Deși este un thriller, în afară de vreo 2 momente nu mi-a transmis mari emoții, compensând un pic spre final cu câteva cadre reale de la momentul tragediei.

Spun tragedie pentru că în cadrul atentatelor care au fost sursa de inspirație pentru Hotel Mumbai au murit 174 de persoane și alte 300 au fost rănite (conform Wikipedia). Totuși, oamenii nu vor să vadă/audă despre altfel de lucruri (știu că generalizez, dar îmi mențin părerea) – drept dovadă că în sală eram doar 4 persoane, lucru care mă tem că se va întâmpla și în restul timpului cât va fi disponibil filmul.

Sunt, totuși, câteva lucruri interesante de văzut în Hotel Mumbai. De pildă, teroriștii merită urmăriți din punct de vedere psihologic pe parcursul filmului. De cealaltă parte, este de admirat cum bucătarul hotelului, împreună cu ceilalți angajați, reușește să fie stăpân pe situație și să salveze foarte multe vieți.

Există, însă, și scene cam idioate, deși rămân în continuare plauzibile. Una dintre ele este când 2 atacatori se iau la mișto după ce au luat mâncare de pe o tavă abandonată într-un lift. Asta ar trebui să ne aducă aminte, că dincolo de orice motiv care îi face să ucidă într-un fel atât de monstruos, aceste persoane pot încă păstra trăsături normale, cum ar fi simțul umorului.

Și – pentru că simt că trebuie să mă justific pentru titlu – există scena în care un terorist, după ce ucide o doamnă în vârstă într-o baie, trage apa. Habar nu am de ce ar face asta, dar nici nu găsesc vreun motiv pentru care nu ar face-o.

Așadar, Hotel Mumbai este un film ok, lipsit de orice spectaculozitate, asta și pentru că ne-am obișnuit să vedem mai mult comedii și preferăm să trăim cu gândul că viața e doar roz. Ei bine, uite că nu e mereu!

Hotel Mumbai, distribuit în România de Vertical Entertainment, poate fi evitat începând cu 29 martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *