MacOS versus Windows

Am început săptămâna asta lejer și o termin în forță, cunoscând oameni noi și învățând să fac lucruri noi. De exemplu, astăzi am luat contact mai serios cu MacOS, sistemul de operare folosit de Apple pe computerele sale. Așa că m-am gândit să scriu câteva impresii despre trecerea de la computerul personal cu Windows la iMacul de la job.

Deși nu mi-a luat mult timp să mă obișnuiesc cu interfața (mai ales că folosisem în trecut o distribuție Linux „inspirată” din, pe atunci, OS X), era evident că Apple vede lucrurile ușor diferit. Nu vreau să spun că una sau cealaltă dintre cele două companii face lucrurile mai bine, ci, mai degrabă, că este o chestie de obișnuință. Iar eu sunt Windows-biased. Desigur, pentru inițiați astea sunt lucruri ultra-cunoscute, dar pentru mine a fost cam așa…

În primul rând este vorba de poziționare. Astfel, la Apple, butoanele de închidere, minimizare și maximizare sunt în colțul din STÂNGA pentru că… de ce nu? Apoi, cineva a avut ideea ca meniurile unui program să nu fie atașate ferestrei acestuia, ci puse sus, în bara de meniu a sistemului de operare (deși taskbarul îl țin și eu tot sus).

După asta, am aruncat un ochi pe tastatură. Inginerii Apple au hotărât să redenumescă butonul ALT în Command și să îi aloce acestuia funcțiile pe care le are CTRL pe o tastatură „normală”; asta în timp ce scurtăturile sunt în mare parte aceleași pe care le știu de când am pus mâna prima dată pe un pc. Alt lucru ciudat, aceeași ingineri de mai sus s-au gândit că ăștia care folosesc o „tastatură magică” nu au nevoie să șteargă text din dreapta cursorului, ci doar din stânga, ceea ce m-a întristat un pic.

Nu în ultimul rând, trebuie să vorbesc despre mouse, care, per total, mi-a plăcut. Asta după ce am modificat setările prestabilite de absență click-dreapta și scrollul făcut invers. Mi-a plăcut că poți face gesturi direct pe mouse, am și reținut rapid câteva:

– swipe orizontal cu un singur deget – te duce înainte și înapoi în browser
– swipe orizontal cu două degete – comută între aplicațiile active
– swipe circular cu toate degetele de la o mână și un deget de la picior – shut down definitiv
– swipe împrăștiat folosind simultan ambii rinichi, ficatul și inima – împlinește toate dorințele

Mă gândeam să instalez și eu acest „minunat” sistem de operare într-o mașină virtuală, însă mi-am dat seama că nu am periferice „magice”, iar pe cele pe care le am nu vreau să le fac să zboare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.