Procesor la feminin

După ce anul începuse atât de bine, în ceea ce privește blogul, au venit problemele cu laptop-ul. Acestea s-au rezolvat, oarecum, însă mi-am amintit cât de mult mă fascinează tehnologia, cum o bucată de plastic „mestecă” informație, cum șiruri întregi de 1 și 0 pot fi (nu simultan, desigur) imagini, sunete sau chiar cele două combinate, plus multe altele. Încă mi-e greu să înțeleg toate astea.

Legat de procesoarele din computer-ele noastre, nu știam care este diferența dintre cele pe 32 de biți și cele pe 64 de biți (x86 vs x64), dar nici pe cea dintre dual-core și quad-core (de exemplu), în afara faptului că pc-ul era cu atât mai bun cu cât numărul de biți/nuclee era mai mare.

Dar să știți că m-am documentat pe internet și am să explic ce am aflat făcând o comparație. Ca termen de comparație am ales femeile, observând instantaneu similaritățile.

Un procesor pe 32 de biți este ca o femeie care știe doar să gătească și să asorteze poșete la pantofi. Unul pe 64 de biți, în schimb, se aseamănă cu o femeie care știe să gătească, să asorteze poșete la pantofi, să spele vasele și să dea cu aspiratorul.

Iar în ceea ce privește numărul de nuclee, un procesor dual-core e ca o femeie care poate găti în timp ce asortează poșete la pantofi; cel quad-core, după cum deja bănuiți, putând fi asemănat cu o femeie care poate să gătească și să asorteze poșete la pantofi în timp ce spală vasele și dă cu aspiratorul.

Pe scurt, aceste două caracteristici se refera la (și de aceea le-am scris cursiv în articol) ce știe și la ce poate un procesor. Întrebări, careva?

3286143_desen-femeie-aspirator-retro-desen-animat-texturc483

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *