Futaiul responsabil

Azi de dimineață, în timp ce savuram cafeaua, am realizat că am omis un lucru din școala vieții despre care scriam ieri. În tot orarul acela, unde e locul educației sexuale? Am să explic puțin cum și de ce, fără să intrăm în subiectul aspectelor morale, că riscăm să nu mai finalizăm… discuția.

N-am avut răbdare să caut statisticile oficiale, dar am văzut în mai multe surse jurnalistice că copiii români își încep viața sexuală pe la 14 ani, ceea înseamnă (cu aproximare) clasa a opta. Deci, mă gândesc că aceste lecții ar putea fi făcute cu un an înainte. Nu e ca și cum elevii nu ar știi deja despre ce e vorba.

Într-un articol de pe digi24.ro am văzut că ar exista un opțional pe această temă, care (teoretic) ar putea fi ales în fiecare an de școală. Păi ce facem, plictisim copiii ăia? Am citit și că nu-știu-cine a propus ca această educație sexuală să fie făcută din 4 în 4 ani, cum ar veni – o dată în școala primară, o dată în gimnaziu și încă o dată la liceu. Ceea ce mie tot mi se pare mult.

Eu mi-am imaginat că educația sexuală nu ar fi o materie în sine, ci lecții dedicate acesteia în cadrul altor materii. Cea mai importantă, desigur, biologia, unde să se spună despre contracepție și boli (lucru care se face și în prezent, eu parcă îmi amintesc că am avut o astfel de lecție în vremea școlii). Un alt aspect, discutat în cadrul materiilor specifice, ar fi cel economico-social. Adică elevii să știe ce înseamnă, la scară mare, fiecare sarcină neplanificată ș.a. asemenea probleme și ce implicații au înapoi la nivel de individ.

Altă perspectivă ar putea fi cea juridică. Dar cel mai important, la una dintre orele de dirigenție sau poate chiar să se introducă la gimnaziu un curs de sociologie elementară, iar educația sexuală ar putea fi introdusă aici într-o discuție despre genuri și despre orientări sexuale.

Probabil că în timp va crește și numărul profesorilor aceia „de gașcă” cu care poți discuta orice fără să te simți stânjenit. Eu am cunoscut astfel de oameni atât în gimnaziu, cât și în liceu (în mod ciudat, cel puțin pentru mine, nu erau cei tineri), însă am văzut și prin lista mea de Facebook.

Ideea este să le oferim acestor adolescenți câteva informații în plus pe lângă cele pe care sigur le știu deja, astfel încât la vremea primului futai să aibă și ceva simț de răspundere, nu doar „simțul găurii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *