Joker… în cărți pentru a deveni filmul anului 2019?

Joker

– Tu chiar nu asculți deloc? Ai pus aceleași întrebări în fiecare săptămână! „Cum merge munca?”, „Ai gânduri negative?”. Am DOAR gânduri negative!

    – Arthur Fleck

Ceea ce trebuie să înțelegem încă de la început este faptul că Joker nu este un om. Poate filmul ne-ar putea face să credem asta, poate nici nu și-a propus altceva, însă acest personaj este… mai mulți oameni. Este o parte din mine, o parte din tine, alături de o parte dintre oamenii pe lângă care trecem cu indiferență pe stradă și de o parte dintre cei care primesc coate când altcineva crede că are prioritate la casă la Mega.

Joker nu este un desen pe o față ci este însuși chipul sau rezultatul anomiei și al depresiei. Deși unul dintre scenariști, Todd Phillips, neagă acest lucru, e clar că avem de-a face cu un film politic; de fapt chiar mai mult de atât, e un film societal căci „aleșii” sunt doar un eșantion reprezentativ al alegătorilor.

arthur fleck

Poți să fii Arthur Fleck sau să nu fii, să ai o vârstă mijlocie sau oricare alta – ce se întâmplă cu tine atunci când, știind că ai făcut tot ce ți-a stat în putere pentru a realiza o carieră și pentru a îți îndeplini un vis, rămâi blocat mereu în aceleași probleme? Devii, mai mult sau mai puțin, un Joker!

Lumea râdea atunci când îi spuneam că vreau să devin comediant. Acum nu mai râde nimeni!

– Arthur Fleck (în film) – cuvintele îi aparțin lui Bob Monkhouse

Și ce faci atunci când nu îți mai pasă de ce se va întâmpla cu tine pentru că simți că ai pierdut tot ce era de pierdut? Începi să râzi incontrolabil! Mă rog, personajul din film suferea de o afecțiune cerebrală (care chiar există – se numește PBA sau incontinență emoțională) iar Joaquin Phoenix, actorul din rolul principal, a intrat foarte serios în acest rol.

Acest râs nu trebuie privit ca pe o frondă la adresa cuiva sau a unei situații, aici nici măcar nu este vorba de râsul în sine – aceasta este de fapt adevărata mască din film, nu machiajul de pe fața unui clovn animator de petreceri pentru copii. Râsul reprezintă obligația pe care simțim că societatea ne-o impune de a afișa mereu un zâmbet și de a ne preface că toate lucrurile merg bine, chiar și când nu este deloc așa. Pot spune din propria experiență, căci am testat acest lucru timp de un an întreg prin 2010, că mimarea bucuriei aduce, în mod paradoxal, doar tristețe. Iar asta nu va schimba opiniile sau percepțiile celorlalți, așa că de ce să nu fii pur și simpu tu însuți?!

O mare problemă cu afecțiunile psihice (sau probleme de orice altă natură, aș adăuga eu) e că lumea se așteaptă să te comporți ca și cum nu le-ai avea.

– Arthur Fleck

joker dansând

Ce înseamnă să fii tu însuți? Putem lua exemplu de la Joker în partea de final a filmului: dansul pe scări, intrarea pe muzică într-o emisiune, comunicarea lucrurilor exact așa cum le gândești, cu sinceritate și (un strop de) cinism. Să fii tu însuți înseamnă să faci ce vrei fără teamă de consecințe… mai puțin partea cu ucisul, eu m-aș opri înainte de asta.

Joaquin Phoenix era un nume cvasinecunoscut pentru mine până ieri însă modul în care a documentat și pus în scenă personajul principal din acest film, cu exactitatea și totodată libertatea pe care le-a transpus în actul său, m-a făcut să uit toate celelalte filme pe care le-am văzut în acest an și să îi acord lui Joker foarte mari șanse de a deveni filmul anului 2019… în topul meu personal.

Mai mult de atât, o parte dintre situațiile prezentate m-au făcut să empatizez cu acest personaj și sunt convins că vor fi mai multe persoane în asentiment cu mine, chiar dacă nu toate vor recunoaște public acest lucru. Poate că cine se aseamănă se-adună?

Distribuit în România de Vertical Entertainment, acest film va intra în cinematografe din 4 octombrie și, chiar dacă este destul de violent (acesta fiind singurul mod în care ar fi putut fi prezentată povestea), Joker trebuie văzut, dar nu ca pe un om (fie el villain sau altceva) ci ca pe o stare.

Închei cu încă un citat (de data asta redat cu aproximație):

Ce primești atunci când chemi un om cu probleme psihice la o emisiune în direct pentru a râde de el? Primești… ceea ce meriți!

Joker

joker face

Toate imaginile sunt preluate de pe cinemagia.ro.

2 thoughts on “Joker… în cărți pentru a deveni filmul anului 2019?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *