Protejează-ți literele! – Adoptă o sedilă I

literele

Era o după-amiază geroasă pe o stradă oarecare din București. Ninsese mult cu o noapte în urmă, iar acum un strat gros de zăpadă acoperea trotuarele foarte puțin umblate. De la geamul apartamentului său de la etajul 5, un blogger contempla cearșaful rece care se așternuse peste oraș. Deși se trezise de ore bune, era încă în căutarea inspirației pentru a-și așeza literele unui nou articol pe blog. Își frământa fruntea în palme și, din când în când, mai dădea un scroll dezamăgit feedului de Facebook. Din zare se mai auzea câte un câine fără stăpân, iar pe casa scării trăncăneau vecinii de la același etaj cu el întorcându-se de la muncă.

Au mai trecut multe minute până când, cu un pahar de ceva cu alcool sau fără, bloggerul și-a așternut prima idee. Apoi și pe a doua; iar șirul a continuat, făcându-l să se mire cum nu putuse să scrie nimic până atunci. Însă când articolul fu aproape gata pe om îl luă somnul; a salvat documentul pe computer și s-a lungit în patul său, adormind.

A doua zi de dimineață, plin de energie, bloggerul a deschis documentul cu ideile de ieri pentru a le completa și publica, însă ia textul de unde nu-i. În față avea o pagină albă în care putea vedea doar opțiunile editorului de text. Putuse el oare să uite să apese butonul „Save”? Căci nu putea găsi niciunde vreo urmă a cuvintelor scrise cu o seară în urmă. Să-și fi imaginat oare că le-a scris? Dar avea imaginea proaspătă în minte cu momentul în care le scria și cu ce rămăsese de adăugat pentru a doua zi.

Dar bloggerul nu s-a dat bătut. A scris din nou tot textul, s-a asigurat că l-a salvat, însă nu l-a publicat nici de data aceasta. Mai avea nevoie de un detaliu și spera că inspirația din ziua următoare i-l va da. În timp ce bloggerul se culcă din nou, să aruncăm o privire pe un mic fragment din textul pe care acesta l-a scris:

„Cata cauta sa castige lovind apa cu manie. Cu mainile pe fata intoarsa catre rasarit, sportivul zambea plin de emotie…” și-așa mai departe. Însă un lucru dubios se întâmpla de fiecare dată când închidea documentul. Literele dispăreau fără urmă, mai întâi a-urile, apoi t-urile, până nu mai rămânea niciuna. Unii oameni ar putea crede că bloggerul avea o problemă cu computerul, dar nu, acesta funcționa perfect. Problema era la felul în care scria unele dintre litere care, neavând căciuli sau fulare, se contractau de la frigul de afară până dispăreau.

În următoarea zi, bloggerul primește un musafir care îi cere să-i folosească computerul pentru a redacta un e-mail. Invitatul, având alte metehne, comută tastatura dispozitivului pe limba română, își face treaba și, cum deseori se întâmplă, uită să o comute înapoi. Vâzând documentul gol, află de la blogger cum a ajuns așa și, necredincios, îl pune să-i dicteze textul pentru a încerca și el. Musafirul salvează textul, închide computerul, apoi îl pornește din nou. Minune! Articolul nu mai dispăruse. Bloggerul îl întreabă pe musafir ce a făcut diferit, iar acesta din urmă îi cere să privească documentul cu atenție. Gazda spune că nu vede absolut nicio diferență, însă dacă privim mai atenți vom observa că acum textul este „Cătă căuta să câștige lovind apa cu mânie. Cu mâinile pe fața întoarsă către răsărit, sportivul zâmbea plin de emoție…”. Invitatul îi explică ce și cum și mai ales faptul că singura explicație posibilă pentru fenomenul cu care bloggerul se lupta de două nopți este aceea că literele fără diacritice mureau de frig pe parcursul nopții.

De aceea, prin acest articol  lansez campania (mă rog, e mult spus campanie) „#AdoptăOSedilă și scrie cu diacritice” atunci când ai de editat un text în limba română; nu lăsa literele în frig! Știu, puritanii limbii române vor spune că noi folosim virgula, nu sedila, la ș și ț, la ă folosim breve și la â/î folosim circumflex. Ce mi se pare mie important este să înțeleg dracului ce scrii și să nu mai văd literele alea așa golașe. Iar #AdoptăOSedilă mi se pare că sună mai bine decât #FurăOCăciulă sau #Ți_aiPierdutDiacritica.

De asemenea, indiferent de dispozitivul pe care îl folosești (telefon sau computer) și de limba sistemului de operare, poți instala o tastatură în limba română. Nu ar trebui să fie foarte complicat. Apoi, pentru a folosi noile semne, pentru telefon – menține apăsată litera pe care o dorești pentru a vedea opțiunile disponibile, iar pentru computer – literele cu diacritice se află de cele mai multe ori pe tastele cu semne din drepta literelor p și l. Îți va lua puțin timp să le reții, dar odată ce le-ai memorat nimeni nu te va mai putea opri!

One thought on “Protejează-ți literele! – Adoptă o sedilă I

  1. La mine textele nu dispar si scriu fara diacritice de cand ma stiu (blogger). Iar de frig nu poate fi vorba, dimpotriva: acum e prea cald atat pt mine, cat si pt literele mele. Deci le fac un bine daca le tin la … racoare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.