Scriu generalist despre subiecte de nișă

Iar am întârziat ceva vreme cu un articol, dar nu e problemă (am să explic cu altă ocazie de ce). De asemenea, m-aș bucura dacă titlul te-a făcut să te întrebi (măcar puțin) „oare ce a vrut să spună poetul (pierdut)?”. Ceea ce cred, totuși, că s-a înțeles e faptul că am să scriu despre blogurile generaliste vs cele de nișă. Nu am să spun despre avantajele unui tip sau al celuilalt de blog, nici nu am să dau sfaturi, ca să nu mă certe cei care știu mult mai bine decât mine ce înseamnă asta. Însă am să povestesc despre experiența mea pe acest subiect.

Am început nișat…

Încă de la primele articole scrise de mine, când habar nu aveam ce e într-adevăr un blog și cu atât mai puțin știam ce înseamnă SEO sau Google AdWords, m-am gândit că cel mai bine ar fi să nu amestec subiectele. Așadar, la mai puțin de o lună de la crearea primului jurnal, unde povesteam activitățile mele din vacanța de vară, am mai făcut unul pe care scriam doar versuri. Dar asta nu a fost suficient. În mai puțin de jumătate de an am mai creat un blog, tot pentru creațiile mele literare, doar că în proză. La vreun an sau doi după asta am deschis încă un jurnal, acesta fiind destinat promovării celor câteva melodii pe care le-am înregistrat. La un moment dat începusem să scriu, separat de celelalte subiecte, și câteva articole de satiră în limba engleză. Iar cel mai recent am început să lucrez la blogul de tehnologie pe care e posibil să îl știi (dar probabil că nu :)) ).

… apoi am generalizat

Ce s-a întâmplat cu blogurile de mai sus? Pe primul am început să scriu (printre alte subiecte) și anumite teme de creație pe care le primeam la liceu, după care l-am abandonat. Pe al doilea l-am abandonat direct. Al treilea a trecut prin câteva transformări, a acaparat toate subiectele pe care le abordam pe primele, a încorporat ceea ce postasem pe blogul muzical (pe care ajunsesem să scriu și despre coveruri din zona metal, dar și versuri parodiate ale unor melodii cunoscute), a primit și câteva articole din sfera IT&C și se prezintă astăzi drept gazda articolului pe care îl citești chiar acum. Am abandonat și blogul satiric. (Când spun „abandonat” mă refer la faptul că nu am șters acele bloguri, doar am încetat să mai postez pe ele, acestea existând și în prezent cu tot ce am scris acolo). Jurnalul de tehnologie a rămas. Deocamdată. Încă mă gândesc dacă și cum ar trebui să îl „împrietenesc” într-un fel sau altul cu acest blog.

Scriu generalist pe subiecte de nișă

Iată că, cel puțin în cazul meu, tendința naturală a fost să nu amestec borcanele. Ceea ce m-a „speriat”, totuși, a fost faptul că se mărea numărul de panouri de control de urmărit, ceea ce m-a condus la a renunța la o parte din ele, preferând să strâng cât mai multe lucruri într-un singur loc.

Ce funcționează mai bine în cazul tău?

9 thoughts on “Scriu generalist despre subiecte de nișă

  1. De fapt , ce-nseamna ” subiect de nisa ” ? Explica rogu-te , ca pentru un profan { fireste daca ai timp si chefde asa ceva } , daca-i vorba doar despre … „chestiuni tehnice ” din care sa-ti iei acei 200 de E despre care vorbea cineva mai zilele trecute , tot la dumneata pe blog . Oricum , mai bine c-ai lasat balta poeziile caci , doar nu se naste zilnic un Nichita Stanescu asa incat…. Oricum semanau la virgula poeziile ” aluia ” cu-ale dumitale , fara suparare . Respect deosebit pentru ” un poet pierdut ” 😉 !

    1. Un blog de nișă (nu subiect, cum intenționat am pus în titlu pentru a induce în eroare) este unul pe care se postează articole dintr-un singur domeniu sau din câteva cu strânsă legătură între ele, cum ar fi al meu jurnal #pierdutprintregadgeturi de pe https://gadget4u.ro.
      Iar pe un blog generalist, ca cel pe care te afli acum, vei găsi atât articole despre blogging, despre muzică, despre haine (cred că ai înțeles acum, despre orice), dar și poezii. Ce ar putea face un poet, fie el pierdut sau nu, dacă nu ar mai scrie și versuri din când în când?!

    2. Bun, acum un comentariu serios:

      Ideea de nisa vs generalist se pune altfel. Daca tu scrii cu precadere pe un domeniu, ideal ar fi sa ai blog distinct. Eu scriam pe EMilCalinescu.eu despre filme foarte mult. Era absurd apoi sa bag un articol despre altceva, parea ca scriu despre aspiratoare pe un blog de filme. Atunci se justifica sa ai nise.

      Cand scrii de fiecare data altceva, ai subiecte foarte diverse, blogul generalist e solutia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *