Dune 2021 – un film la care m-aș fi putut uita cu ochii închiși

Dune 2021

Un prieten mi-a recomandat filmul Dune 2021, spunându-mi că este foarte bun din punct de vedere vizual. Apoi am văzut cum internetul se umple de recenzii pozitive la adresa filmului, așa că trebuia neapărat să îl văd și eu ca să mă pot pune din nou în rolul de #AvocatulToporului și să vă spun de ce NU mi-a plăcut.

Despre ce este vorba în Dune 2021

Am văzut filmul ăsta în stilul meu caracteristic: fără să fi citit cărțile lui Frank Herbert și fără să fi văzut vreuna dintre ecranizările anterioare.

Acțiunea se petrece în viitor, în anul 10.191, atunci când noi credeam că vom avea mașini zburătoare. În schimb, avem: viermi uriași cu ureche muzicală, care au ritmul în sânge; condimente; și băieți cu ochi albaștri (care nu sunt de la SRI).

În Dune 2021 avem glume clișeice care nu mai amuză pe nimeni, dar și citate memorabile: „Dreams make good stories. But everything important happens when we’re awake. Because that’s when we make things happen.”.

Pe scurt, în noul film Dune este vorba despre niște găști care se bat pe fainoșag.

Ce impresie mi-a lăsat Dune 2021

Dune 2021 - Paul and Jessica

Dune 2021 nu m-a zgândărit în niciun fel din punct de vedere vizual. Nu pot să-l critic, dar nici nu mi s-a părut ceva special. Am mai văzut filme cu deșert, am mai văzut filme cu nave spațiale și chiar și filme cu ființe mitice care umblă pe sub nisip. Pentru mine, ecranizarea din 2021 a celebrului roman este doar un fel de măgar al lui Vasile, modificat pe ici pe colo cât să nu se prindă profa.

Pe de altă parte, a avut un efect incomensurabil asupra mea tot ce a ținut de partea audio: muzica, efectele, spațialitatea sunetului. Te-ai gândi că nu observi astfel de lucruri decât dacă sunt făcute prost, eu așa am gândit inițial, însă modul în care a fost masterizată coloana sonoră îi dă filmului, după părerea mea, acea senzație de grandoare, de maiestuozitate pe care acesta dorește să o transmită. Sunetul a fost, în cazul acestui film, cel care m-a făcut să mă simt acolo, într-o margine a acțiunii, aproape implicat, și pentru mine a ținut și locul imaginilor care pe alții i-au dat pe spate atât de mult. Ce să zic, oameni cu un echilibru fragil.

Apare un cangurobolan.

Ce am mai observat la Dune 2021? Lucruri care nu prea se potrivesc în peisaj. Exemplu: libelucopterul. Am văzut nenumărate tipuri de aparate de zbor în filme, unele mai realiste, altele inspirate de cine știe unde. Un elicopter inspirat din anatomia unei libelule mi se pare totuși destul de original și nu-mi amintesc să mai fi văzut ceva asemănător. Însă un lucru m-a deranjat destul de tare – de fiecare dată când zburau aceste aparate, deși vedeam o libelulă care dă din aripi, auzeam un elicopter obișnuit sau chiar o motocicletă. Nu vreau să fiu cârcotaș, îmi dau seama că sunetul libelucopterelor nu există și că a trebuit inventat, luat de undeva unde există într-o formă asemănătoare sau, cine știe, poate chiar așa ar fi sunat dacă libelucopterul ar fi fost realitate. Dar pe mine nu m-a convins, parcă așteptam altceva la capitolul ăsta.

Alt lucru care nu se potrivește cu un film în care mai multe facțiuni duc lupte grele pentru a își dovedi supremația este modul în care Paul se alătură grupului de fremeni: omorându-l pe luptătorul advers după trei pași de vals și o piruetă. Că nu pot numi chestia aia luptă.

Alt cangurobolan.

Dune 2021 - Jason Momoa - Duncan

Dar au fost și lucruri care s-au potrivit de minune cu Dune 2021. Exemplu: unii dintre actorii folosiți. Dacă de cei mai mulți dintre ei nu am auzit până acum (ceea ce e bine pentru că nu îmi creează așteptări), au fost și două fețe care mi-au sărit în ochi de la prima vedere.

Una dintre aceste fețe este a lui Jason Momoa care face ce știe el mai bine: se bate. Nu știu dacă rolul lui este unul esențial pentru film, nu pare să fie, dar nici nu este în plus. Cred că a fost alegerea potrivită pentru prim-planurile cu lupte.

La fel cum Zendaya mi se pare o alegere potrivită pentru personajul Chani. Dintr-un singur motiv: atunci când ai de a face cu o călăuză, cu o persoană care apare în viziuni, mie mi se pare firesc să ai un actor pe care să-l recunoști imediat și să te facă să anticipezi momentul în care va apărea „în carne și oase” în poveste. Că dacă e vreun om oarecare, ai putea avea tendința să nu îi acorzi prea mare importanță. La fel cum nu am acordat eu importanță părții vizuale a filmului.

Dune 2021 - Zendaya - Chani

Alte lucruri pe care le-am observat în Dune 2021

Prima parte a filmului mi s-a părut extraordinar de plictisitoare și a trebuit să depun un pic de efort pentru a îmi concentra atenția la ce se întâmplă în fața mea. Abia după aproape o oră (din cele două și jumătate) a început să mă captiveze și povestea, nu extraordinar de mult, dar suficient cât să nu mă mai gândesc la cu totul altceva.

Părțile din film în care Paul avea viziuni în care murea m-au dus cu gândul la un fel de ritual de inițiere. Practic, mi-a amintit de Harry Potter, care trebuia să moară ca să ducă la îndeplinire o profeție. Cu alte cuvinte, și aici am asistat la un clișeu, ceva ce nu vezi diferit în niciun film.

Nu în ultimul rând, un aspect pe care nu vreau să îl las nemenționat este acela că, în Dune 2021, cine folosește Vocea poate întoarce câte scaune dorește.

Concluzie

Acest film a intrat în cinematografele din România începând cu data de 22 octombrie 2021, fiind distribuit de Vertical Entertainment. Și bineînțeles că am să invit pe toată lumea să meargă să îl vadă. De ce?

Pentru că niciodată nu am considerat timpul petrecut la cinema ca fiind timp pierdut, oricât de prost ar fi fost filmul. Părerea mea e că nu te duci la film ca să înveți lucruri, să devii mai cult, ci te duci ca să te relaxezi. Iar pe mine Dune 2021 m-a relaxat atât de mult încât era să adorm de vreo două ori înainte de final și încă o dată în timp ce scriam despre el. Somn ușor!

(imagini de pe cinemagia.ro)

One thought on “Dune 2021 – un film la care m-aș fi putut uita cu ochii închiși

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.